Korábbi rendezvények

Függőleges fülek

DRÓN FELHASZNÁLÓI FÓRUM (2020. január 15.)

DRÓN FELHASZNÁLÓI FÓRUM (2020. január 15.)

Elemek

Beszámoló

13:00-13:05

Balla Csilla, LTK: Köszöntő

13:05-13:10

dr. SíK András, LTK: Köszöntő

13:10-13:30

Molnár József alezredes, MH GEOSZ: A légi távérzékelés engedélyezése és a távérzékelési adatok használatának rendje

 

Az előadás bemutatja a légi távérzékelések engedélyezésével, ellenőrzésével kapcsolatos hatósági eljárást, az azt megalapozó jogszabályi környezetet. A Légi távérzékelési engedély-kérelem benyújtásának feltételeit, a végrehajtás során előírt bejelentési és egyéb kötelezettségeket, az engedélyezési folyamatot, utalva az elmúlt évek technológiai fejlődésével megjelenő pilótanélküli légijárművek széles körű elterjedésére, a légi távérzékelések területén történő ugrásszerűen megnövekedett használatára.

13:30-13:50

Török Ágnes, Légtér.hu: Drónészlelés és kísérleti ütköztetés a légtérben

 

Jó hír, hogy hamarosan megváltozik a drónokra vonatkozó jogi környezet, a felhasználók többsége hamarosan elfelejtheti az eseti légtérrel kapcsolatos procedúrát. A változás azonban nem csak a drónosokra, hanem a légtér számos felhasználójára is jelentős hatással lehet, hiszen repüléseik során ugyanazt a légtérrészt veszik igénybe. A Légtér.hu megvizsgálta, hogyan férnek meg egymás mellett a pilótás és a pilóta nélküli légijárművek, valamint hogyan növelhető a repülésbiztonság a változások hatályba lépését követően.

13:50-14:10

dr. Siki Zoltán, BME: Minden amit tudni kell a nyílt forráskódú fotogrammetriai feldolgozó szoftverekről és az illesztőpontok automatikus detektálásáról

 

Számos fotogrammetriai feldolgozó szoftver található a nyílt forráskódú szoftverek között. Ezek közül néhányat kipróbált programot mutat be az előadás (VisualSfM, Regard3D, COLMAP, Open Drone Map), melyek drónokkal készült felvételek feldolgozására is alkalmasak. Emellett egy saját fejlesztésű alkalmazás is bemutatásra kerül, mely lehetővé teszi a speciális illesztőpontok automatizált detektálását és az Open Drone Map programhoz.

14:10-14:30

Szünet

14:30-14:50

Barsy Dezső őrnagy, MH GEOSZ: Térképészeti célú RPAS üzemeltetés tapasztalatai a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatban

 

 

14:50-15:10

Balázsik Valéria - Dr. Tóth Zoltán, ÓE AMK GEO: Az UAV technológia pontossági kérdései

 

Az utóbbi években rendkívül széles körben elterjedt UAV mérési technológiák felvetik a kérdést, hogy, mint integrált mérőrendszerek lehetséges-e egzakt kalibrációjuk. Az előadás ismerteti az Intézetünk által elsőként létrehozott tesztpályán végzett pontossági vizsgálatok eredményeit, elemzi az eljárás lehetséges hibaforrásait. Bemutatunk egy olyan vizsgálatot, mely az UAV mérési technológia szélső pontosságának elérésére irányult. Egy másik példa az állami földmérés területén történő alkalmazásának lehetőségét veti fel. Végezetül bemutatjuk egy új tesztpálya eddig elkészült részét és ezzel kapcsolatos további terveinket.

15:10-15:30

dr. Szabó Gergely, DE TGT: Felhasználói tapasztalatok RTK UAV-kal

 

Az előadásomban összegyűjtöttem az elmúlt évekből azokat a kulcspéldáinkat, melyek véleményem szerint tanulsággal szolgálhatnak az újonnan belépők számára, legalábbis mi örültünk volna, ha annak idején valaki ezeket elmondta volna. Külön kitérek az RTK-alapú adatgyűjtésre, valamint a hőkamerával történő adatgyűjtéseink tapasztalataira.

15:30-15:50

Szünet

15:50-16:10

dr. Király Géza, SE EMK: UAV-alapú különböző felületmodellek pontossági vizsgálata és erdészeti felhasználása

 

 

16:10-16:30

Sándor Tamás, HM Zrínyi Kft: UAV-k alkalmazása a HM Zrínyi Nonprofit Kft-nél

   

16:50-17:10

Árvai Mátyás PhD – Mészáros János PhD, ATK TAKI: UAV platformról végzett hiperspektrális felvételezések tapasztalatai talaj-, termőhely-, és élőhely-térképezésben

   

17:10-17:40

Zárszó